Escape game ‘Paas Challenge’

Met 1500 andere jongeren in één nacht het geheim van de laatste dagen van Jezus op aarde ontdekken.

“Als ik 80 jaar ben, weet ik dit nog! dit is zo’n ervaring die je je hele leven niet meer vergeet.”

Sofie (12 jaar) –


In opdracht van JOP, de jongerenorganisatie van de Protestante Kerk in Nederland, maakt Kitemedia elk jaar een Paas Challenge. Dit is een escape game voor jongeren die hiermee een nacht lang het historische verhaal van Pasen ervaren. Ze spelen de game als discipel van Jezus: Weten ze te ontkomen aan het Romeinse arrestatieteam? Blijven ze Jezus volgen of gaan ze mee met de religieuze fundamentalisten? Maria neemt met spannende filmpjes de spelers door het verhaal heen. De jongeren ervaren als groep hoe het Paasverhaal impact kan hebben op je leven. Ze stappen midden in het verhaal. 

Deze spannende nacht zit je in het paasverhaal, maar daarna zit het paasverhaal in jou.

Het spel heeft elk jaar een ander thema. Door twee spel-elementen toe te lichten uit de editie van 2018 en 2019 krijg je een indruk van de ervaring.

Een onverwachte wending

In 2018 was het thema ‘volgen of vluchten’. In een van de opdrachten ervaren de spelers hoe het is om de hoop te verliezen, maar die op mysterieuze wijze weer terug te vinden. Aan het begin van het spel schrijven de kinderen op wat ze hopen en stoppen dit in een envelop met ‘hoop’, en waar ze last van hebben, en stoppen dit in een envelop met ‘lasten’.

PaasChallenge 2019

Lees hieronder van een spelleider hoe dat ging:

“Voor het opkomen van de zon gaan we met de groep naar buiten met aanwijzingen om een schat te vinden. Iedereen was benieuwd wat ze zouden vinden, maar er bleek helemaal geen schat te zijn! In het gat dat was gegraven, moesten ze de envelop met de woorden van hoop, die ze eerder hadden opgeschreven, worden gegooid. Er was helemaal niets positiefs meer over. Doodmoe, geen schat en nu alle hoop letterlijk begraven!”

De nacht eindigt in een stilte wandeling en samen zien we de zon opkomen. Esther: “Alle jongeren krijgen de envelop van de lastenbrief terug en bij het openen klinken er verraste kreten: ‘Dit is mijn hoopbrief!’ ‘Heb ik mijn brief dan in de verkeerde envelop gedaan?’ Het duurt even voor de jongeren door hebben dat de leiders hier de hand in hebben gehad. De brief van hoop staat zo symbool voor het onverwachte dat gebeurt: Jezus is opgestaan!“

Winnen met strafpunten

In 2019 was het thema ‘Winnen of verliezen?’

PaasChallenge 2019 scholen

De spelers zijn bezig met een verzetsactie tegen de kruisiging van Jezus. Ze moeten zoveel mogelijk volgers bij hen laten aansluiten. Impopulaire keuzes zorgen ervoor dat volgers afhaken. Stuk voor stuk ervaren ze dat de discipelen afhaken. Met het verliezen van spelonderdelen en volgers, krijgen ze strafpunten. De strafpunten zijn fysieke kaartjes. Hoe meer strafpunten ze verdienen, hoe beter ze de puzzel van woorden kunnen leggen. De laatste opdracht is ‘het vinden van het aangezicht van Jezus’, samen met Maria. Wat vertelt zijn gezicht? Als je van iets verderaf kijkt, zie je dat de puzzel van de strafpunten samen een woord-portret van Jezus vormen. Zo ervaren de spelers dat in het verliezen van de opdrachten de hints liggen om het spel te kunnen winnen. Dit sluit aan bij de basisboodschap van het spel: ‘Als je je leven durft te verliezen, zul je het behouden’.

PaasChallenge 2019 strafpunten

Hoe is het spel ervaren?

“Als ik 80 jaar ben, weet ik dit nog! dit is zo’n ervaring die je je hele leven niet meer vergeet.”
Sofie (12 jaar) –

“Ook al hadden we toen wel voor Jezus gekozen in plaats van Barabbas, waarschijnlijk was hij later alsnog gekruisigd. Opgehitst door groepen mensen die hem toch dood wilden maken.“

Ben (15 jaar)

“We hebben tijdens het spel wel mensen wakker gemaakt denk ik. Er gingen een paar lichten aan toen we door de straten fietsten”.
Tamara (13 jaar) –

p,s: Sinds 2020 werken we ook mee aan de KerstChallenge van JOP. Elk jaar kiezen we een ander perspectief uit hetzelfde verhaal.


Promotie teksten

Hoe zet je 1000 jongeren middenin een eeuwenoud verhaal?

Ontdek samen met 1000 andere jongeren het geheim van de laatste dagen van Jezus op aarde. Speel een escape game als discipel van Jezus:
Weet je te ontkomen aan het Romeinse arrestatieteam?

Een nacht lang speel je als groep het historische verhaal van Pasen.
Blijf je Jezus volgen of ga je mee met de religieuze fundamentalisten?
Ontdek als groep hoe jezus met Pasen de wereld heeft verandert.
Zo stap je midden in het verhaal van Pasen.Wees niet toeschouwer,
maar wees onderdeel! Welke keuzes maken jullie en Waarom?
Deze spannende nacht zit je in het paasverhaal,
maar daarna zit het paasverhaal in jou.

PaasChallenge LARGE 2019 – ‘Winnen of verliezen?’

Net als de PaasChallenge van 2018 kun je ook dit jaar in de Paasnacht met je jeugdgroep (12-18 jaar) weer een spannend spel spelen met puzzels, achtervolgingen en gesprekken in de nacht.Je bent drie jaar lang onderweg geweest met Jezus en nu is hij gearresteerd. In de nacht voor Pasen heb je maar een ding gezien: dat hij werd afgevoerd naar een onbekende bestemming. Samen met de andere volgers ga je op zoek naar Jezus. Tijdens de zoektocht moet je keuzes maken die er toe leiden dat Jezus nog meer of juist minder volgers zal krijgen.Het thema van de PaasChallenge dit jaar is: ‘Winnen of verliezen?’ Jongeren leven zich in het verhaal van Jezus in zijn laatste dagen op aarde. Wat zou jij gedaan hebben als je er bij was geweest?De PaasChallenge LARGE duurt ongeveer 10 uur en begint met een “Laatste Avondmaal” op Stille Zaterdag 20 april april om 22.00 uur en eindigt met een ontknoping bij zonsopgang op Paasmorgen. De deelnemers hebben een smartphone nodig om met geo-locatie op zoek te gaan naar Jezus’ verblijfplaats. Ook dit jaar ontvang je als leiding veel kant-en-klaar materiaal maar een goede voorbereiding is noodzakelijk.

Doelgroep: (Kerkelijke) jeugdgroepen (12-18 jaar)
Groepsgrootte: Minimaal 6, maximaal 18.
Duur: 10 uur, de hele nacht
Locatie: Eigen locatie

“We hebben tijdens het spel wel mensen wakker gemaakt denk ik. Er gingen een paar lichten aan toen we door de straten fietsten”.

Tamara (13 jaar)
PaasChallenge SMALL 2019 – ‘Winnen of verliezen’

Naast de PaasChallenge LARGE (nacht) kun je ook kiezen voor een ‘korte variant’ voor de invulling van één avond: de PaasChallenge SMALL. Dit is een spel van één uur te spelen op 1 locatie. Ook in dit spel gaat het om het oplossen van een mysterie rondom de arrestatie van Jezus. De PaasChallenge SMALL is een soort escaperoom spel waarin deelnemers diverse raadsels als groep moeten oplossen. Het spel is geschikt voor groepen tot ca 30 mensen. Deze versie is niet alleen leuk voor jeugdgroepen maar ook geschikt voor scholen als paasviering en voor groepen jongeren die niet kerkelijk zijn. Het taalgebruik is in gewone taal en kennis van het Paasverhaal is niet perse nodig.

Doelgroep: Jeugdgroepen (12-18 jaar)Middelbare scholen/schoolklassen
Groepsgrootte: Minimaal 6, maximaal ca 30 deelnemers
Duur: ca 1 uur eventueel aangevuld met een eigen sociale activiteit
Locatie: Eigen locatie

Gerelateerd

ViroSure

ViroSure

Hoe help je mensen in tijden van Corona om veilig te werken en vrienden en familie te ontmoeten? Concept ontwikkeling, branding en user experience design

Lees verder

maak het waar

met opmerkelijke branding, websites & campagnes

Design

Campagnes

Bezoekadres

Wil je worden opgemerkt?

Neem contact op